Compreses reutilitzables Saukhyam: transformant la vida de les dones

Amma va iniciar el projecte Saukhyam Reusable Pads el 2017, perquè les dones i les joves tinguin un producte molt millor per a la higiene menstrual. Avui, la iniciativa també ha esdevingut una empresa social de ple dret a través de la seva producció creant llocs de treball i millorant les economies rurals a l'Índia.

Fins avui, s'han venut i distribuït més de 500 000 compreses Saukhyam, fet que ajuda a prevenir l'emissió equivalent a 2000 tones de diòxid de carboni a l'any. Això també ha ajudat a eliminar unes 43.750 tones de deixalles menstruals no biodegradables.


El març d'aquest any, l'equip de Saukhyam va ser un dels 75 equips impulsats per un propòsit que van rebre el premi Women Transforming India. L'honor l'atorga Niti Aayog del Govern de l'Índia, un grup d'experts en polítiques de primer nivell.
La Sra. Anju Bist, una de les creadores de Saukhyam Pads, va rebre el premi en nom de l'Equip Saukhyam. En aquesta entrevista, comparteix una breu història de com va néixer el projecte i com actualment, a molts nivells, s'incorpora a la vida de les dones de tota l'Índia i de tot el món.

D'on va sorgir la idea de Saukhyam?
Quan Mata Amritanandamayi Math va adoptar grups de llogarets amb pocs recursos el 2013, vaig formar part de l'equip que va viatjar a les zones rurals per ajudar a iniciar classes gratuïtes per a nens i capacitar treballadors de la salut. La manca de mitjans adequats per a la higiene menstrual condueix a molts problemes relacionats amb l'educació i la salut per a les dones a les zones rurals de l'Índia: això és el que vam veure. Si s'abordava aquest problema, potencialment en podríem resoldre molts més. Això és el que va establir les bases per al projecte de compreses Saukhyam.

Quina va ser la seva reacció quan va començar realment el projecte?
Els arbres es tallen per fer fibra de cel·lulosa, que és el material absorbent al 99% de les compreses que es venen a tot el món. Per a que cada cop arribin més compreses higièniques a més dones i joves, no volíem proposar una solució en què es tallessin més arbres. Analitzàrem la fibra de plàtan, que també és un tipus de fibra de cel·lulosa, però deriva de deixalles agrícoles. El banà només fructifica una vegada, després de tot això es talla. La fibra s'obté d'arbres tallats i no es fa malbé cap arbre viu. La fibra de plàtan és un excel·lent absorbent i el nostre objectiu era esbrinar com fer compreses sanitàries de baix cost amb ella.

Però després Amma va afegir un altre nivell, i les seves instruccions van ser clares. Ella no volia que féssim compreses sanitàries d'un sol ús. En el seu lloc, fabricaríem compreses sanitàries reutilitzables, utilitzant fibra de plàtan com a absorbent. Ningú al món havia intentat abans això. Amma va dir: "Encara que la fibra de plàtan prové de les deixalles, encara és massa valuosa per usar-la una vegada i llençar-la".
Com a usuària de compreses higièniques, sabia que les reutilitzables brinden una experiència menstrual molt més saludable, així que estava ansiosa per provar. Amb fibra de plàtan, les compreses Saukhyam són fins i tot millors que les compreses de tela que usen tela sola com a absorbent. Són més lleugeres, més barates i molt fàcils de fer servir i reutilitzar.

Quins van ser els primers passos pràctics?
Primer necessitàvem crear prototips i provar. Aquesta fase va durar de dos a tres anys, ja que vam passar per diverses proves de disseny i redisseny. Després que els usuaris de prova finalment van donar el vistiplau al prototip, vam començar la producció.
El primer centre de producció estava en una de les nostres aldees adoptives i es va capacitar a les dones rurals. Van ser ràpides a aprendre. Amb el temps, es van tornar molt bones en la producció de compreses de qualitat excel·lent i constant.
La fibra de plàtan es neteja i es pesa abans de convertir-la en làmines de 6 g i 9 g cadascuna per a les compreses de dia i de nit. Després, les làmines s'uneixen a la tela amb una puntada en ziga-zaga sobre la qual Amma ens va instruir directament. Aquest tipus de costura ajuda a mantenir l'absorbent fermament al seu lloc. Amb el temps, les dones també van innovar altres tècniques de costura, i això va conduir a un augment del nombre de producció diària.

Com vas aconseguir que les dones i les joves usessin les compreses sanitàries?
Començàrem realitzant tallers de sensibilització a zones rurals, pobles i ciutats. Vam reunir un equip de voluntàries que van ajudar a programar els tallers, especialment a escoles i universitats. En aquestes sessions, l'enfocament no va estar mai en les vendes. En el seu lloc, vam compartir dades sobre les compreses sanitàries d'un sol ús i les compreses sanitàries reutilitzables, aprofundint en els aspectes ambientals, de salut i econòmics.
Encara que l'enfocament no eren les vendes, aquests tallers generalment van generar vendes, ja que més i més dones i joves es van sentir inspirades per fer canvis a productes ecològics que eren més barats i també millors per al seu ús.

Qui són els diferents grups demogràfics?
En termes generals, hem vist dos tipus de consumidors que fan un canvi fàcilment i ràpidament. El primer és el consumidor més jove, més conscient dels problemes mediambientals i desitjós d'adoptar solucions millors per al planeta. Saukhyam és l'única marca de compreses sanitàries reutilitzables que té mides personalitzades per a adolescents. Hem vist que les adolescents i joves de poc més de vint anys en general són capaces de fer un canvi fàcilment. Com més gran sigui una, i com més temps hagi usat compreses sanitàries d'un sol ús, més difícil pot ser la lluita per acostumar-se a les compreses sanitàries reutilitzables.
El segon grup d’usuaris inclou dones i joves de famílies sensibles als preus. Amb les compreses sanitàries reutilitzables es pot eliminar fins al 90% de la despesa recurrent en compreses higièniques, i això és el que les fa molt atractives per a aquests clients.

Quines són les diferents reaccions?
El primer que sorprèn als que fan una prova és que les compreses sanitàries reutilitzables no tenen l'olor desagradable a què un està acostumat de les compreses sanitàries d'un sol ús. La nostra sang menstrual no fa olor, però passem tota una vida sense saber-ho a causa de l'horrible olor de les compreses sanitàries d'un sol ús.
La sang menstrual és un producte de rebuig, de manera que el cos la rebutja, però no està a la mateixa categoria de rebuig que l'orina i la femta. Si diguem, el meu cos hagués concebut un mes, aleshores la mateixa sang hauria nodrit el fetus. Manipular un tovalló xop de sang per rentar-lo no és gran cosa, al cap ia la fi, i això és el que sorprèn els usuaris. Rentar i assecar és molt fàcil; en general, no hi ha taques per refregar; és com cuidar una peça extra de roba interior durant la menstruació.

Què tan fàcils són de rentar i assecar?
Súper fàcil, en cas contrari molt pocs les estarien usant. Actualment tenim de 12 a 15 marques de compreses sanitàries reutilitzables a l'Índia, i nosaltres mateixos hem vist explotar-ne la demanda en els darrers anys. Si rentar i assecar fossin activitats tedioses, gairebé ningú faria servir compreses sanitàries reutilitzables, per molt ecològiques que fossin. Assecar i rentar, de fet, requereix menys temps que haver d'anar a la botiga mes rere mes i comprar compreses sanitàries; això és el que diuen els usuaris.

Quin ha estat limpacte sobre les dones i les joves que les utilitzen?
Més del 90% de les usuàries informen que estan lliures d'erupcions després de fer el canvi. Les erupcions comunament afecten la majoria de les usuàries de compreses sanitàries d'un sol ús, i aquest és un gran impacte beneficiós que es nota immediatament per a la majoria.

Quan vam començar, Amma va dir: “La fibra de plàtan té qualitats terapèutiques; aquestes han de ser investigats.”
En aquell moment no sabíem què fer amb aquesta declaració, però ara, amb tanta evidència anecdòtica de dones i joves, les rampes menstruals de les quals s'han reduït en intensitat, els períodes de les quals s'han tornat més regulars i, en general, l'experiència del període s'ha tornat molt més saludable, entenem una mica millor el que Amma va voler dir.
Jo mateixa he fet servir compreses de tela durant dues dècades i sé que les reutilitzables poden garantir una experiència menstrual molt millor. Amb la fibra de plàtan com a absorbent, les compreses sanitàries reutilitzables són encara més nutritives per a nosaltres. Ho dic com a usuària, i no perquè Saukhyam sigui la nostra marca.
Un punt important que les usuàries reiteren una vegada i una altra és que en canviar a compreses sanitàries reutilitzables, s'han tornat molt més conscients dels desavantatges d'usar un sol ús. No només per a compreses sanitàries, sinó també en altres aspectes de les seves vides.

Què passa amb els problemes ambientals en general? Què heu observat?
Els productes d'un sol ús mai poden ser sostenibles: el nostre planeta simplement no té prou recursos per prendre, fabricar, usar i llençar. Els productes reutilitzables s'han de generalitzar i els productes d'un sol ús han d'eliminar-se gradualment. No lentament, sinó en peus de guerra, en realitat. Es diu que les onades de calor d’aquest estiu van trencar rècords centenaris a l’Índia. El canvi climàtic és real i ens afecta.
Una definició d’aire condicionat que vaig llegir sembla molt adequada aquí. Estem destruint el planeta per refredar aquesta part del mateix que encara és habitable. De vegades no podem entendre per què més persones no poden sumar dos i dos: aquesta relació entre el nostre planeta que s'escalfa i els productes d'un sol ús que utilitzem, incloses les compreses sanitàries.

No es tracta només del medi ambient o els ingressos, es tracta de les dones com a ciutadanes iguals. Què pots compartir sobre aquesta part general de la iniciativa?
Les compreses sanitàries reutilitzables s'han de convertir en el corrent principal i les d’un sol ús es coneixen com la idea antiquada del que realment són. I només per aquesta raó, perquè els nostres períodes són molt més saludables amb les reutilitzables. Temem aquesta època del mes. Per a moltes dones, les rampes menstruals i el dolor que els acompanya són tan debilitants que és impossible ser productiva durant aquests dies sense recórrer a analgèsics i similars.
Desitjo que les marques de compreses sanitàries reutilitzables inverteixin molt en publicitat, també, potser ho fem, perquè les dones i les joves de tot el món necessiten saber que és possible una experiència menstrual molt millor que al que potser estiguin acostumades i resignades.

Quin és l'aspecte més desafiador?
Quan vam començar, recordo que ens va costar molt contractar personal. Ningú volia formar part d'una iniciativa de compreses sanitàries. Ara, després de cinc anys i mitja dotzena de premis, això ha canviat definitivament. Els que formen part de l'equip estan orgullosos de contribuir a una causa que realment val la pena.
Treballar constantment per crear consciència sobre els productes reutilitzables també ha estat un desafiament. Fins i tot ara, hi ha moltes dones i joves (i homes que són pares i esposos) que ni tan sols saben que aquests productes existeixen!

Què ha estat el més potenciador?
Dones i joves que fan el canvi i comparteixen amb orgull com això ha impactat a les seves vides durant la menstruació i en general. Sobretot a les zones rurals. Les dones que abans feien servir tela ara tenen un producte similar a la tela que és molt millor i molt més fàcil de cuidar. Per descomptat, hem escoltat històries de terror de dones que fan servir fems de vaca, fang, cendra, etc. com a absorbent, i esperem haver pogut proporcionar compreses sanitàries Saukhyam almenys a algunes que hagin tingut aquesta experiència.

Com t'ha afectat aquest projecte personalment?
El projecte m'ha donat una cosa que val la pena fer. D'alguna manera sempre em vaig penedir de no haver obtingut un títol de MSW (Master of Social Work); En canvi, em vaig graduar amb un MBA (Master of Business Administration). Ara puc fer servir la meva educació i experiència per al treball social. Saukhyam és una organització sense ànim de lucre i tots els guanys de les vendes de coixinets s'utilitzen per al desenvolupament de les mateixes aldees en què es fabriquen els coixinets.

Quin és el teu moment més memorable?
Amma em va dir una vegada: “Et vaig enviar a les aldees per fer seva. No et vaig demanar que dirigissis un negoci.
Encara que aparentment no vaig dir res en resposta, a la meva ment em deia a mi mateixa: "Sí, exactament, això és el que també estic tractant de dir, Amma".
Va ser unes setmanes més tard que un germà brahmachari em va ajudar a entendre. Com que portava aquest sentiment pesat al meu cor, Amma ho havia articulat, però d'altra banda, Saukhyam era el seva adequat per a mi en aquell moment, i hauria d'assegurar-me de donar el millor de mi.
Em va portar una mica més de temps entendre correctament i acceptar-ho. Quan vaig veure la diferència que fan els coixinets a la vida de les usuàries i el que signifiquen els ingressos per a les dones del poble que participen en la producció, vaig entendre que això estava al servei d'elles, les seves famílies i les seves comunitats. És molt, molt més que qualsevol negoci.

Què has vist evolucionar globalment durant aquests anys?
També venem Saukhyam internacionalment. Principalment rebem comandes dels Centres Mata Amritanandamayi o dels grups comunitaris de Amma a l'estranger. Estem començant a investigar el llistat ara a plataformes de comerç electrònic a nivell internacional.
Ens ha sorprès gratament la quantitat de marques de coixinets reutilitzables que han estat disponibles en els darrers tres o quatre anys. Seguim sent els únics al món (fins on sabem) que usem fibra de plàtan com a absorbent. Totes les marques de coixinets reutilitzables són bones i ens complau que la gran quantitat de marques disponibles apunti al fet que hi ha una demanda creixent d'aquestes a tot el món.

Quins són els propers passos? Què depara el futur a Saukhyam?
Som a les primeres etapes del nostre viatge. Quan Saukhyam estigui àmpliament disponible en àrees rurals remotes de l'Índia, llavors, i només llavors, considerarem que el nostre viatge ha aconseguit una fita important.
Durant els dos darrers anys, seguint les instruccions de Amma, ens hem enfocat a la venda online. Abans de la pandèmia, solíem vendre molt fora de línia (i només al voltant del 15% en línia). Ara hem creat una aplicació que donarà suport als revenedors rurals. Tenim vídeos de conscienciació en 7 idiomes indis (hindi, anglès, malaialam, telugu, gujarati, marathi i dogri) per donar suport als revenedors rurals.
En els propers mesos, iniciarem la prova de camp de l'aplicació amb els revenedors. Veiem en el futur que l'aplicació donarà suport a milers de revenedors que ajudaran que les compreses Saukhyam estiguin àmpliament disponibles. Potser es necessiti molta feina dura durant els propers anys perquè això passi.
La visió de Amma és que la mateixa compresa d'alta qualitat que exportem estigui disponible a àrees rurals a preus molt assequibles.
Perquè les dones i les joves de tot el món tinguin fàcil accés a un producte fiable per a la higiene menstrual. Per a que en assegurar això, no sobrecarguem indegudament la nostra Mare Terra. Per ajudar a fer realitat la visió de la nostra estimada Amma sobre la salut, l’educació i la higiene de les dones.

Video 1: El 2018, Amma va parlar amb el primer ministre Narendra Modi sobre els beneficis de les compreses sanitàries reutilitzables Saukhyam per al medi ambient. Va ser durant una transmissió nacional en viu on el primer ministre va parlar de diverses iniciatives a tot el país a la campanya per contribuir a la neteja dels espais públics

Video 2: La Sra. Prachi She Gaonkar comparteix com la fibra de plàtan a Saukhyam Pads és un element innovador en la producció i l'ús
Foto 1: Amma distribueix Saukhyam Pads a adolescents en un programa a Bombai
Foto 2: A Delhi, la Sra. Anju Bist rep el premi Dones que transformen l'Índia de NITI Aayog, un grup d'experts en polítiques del Govern de l'Índia
Foto 3: Les dones joves i les adolescents són les primeres a adoptar compreses sanitàries reutilitzables
Foto 4: Les compreses reutilitzables Saukhyam també són populars a les vendes a l'estranger
Foto 5: Grups d'autoajuda tant al nord com al sud de l'Índia estan fabricant les compreses amb el suport de la capacitació directa de l'equip Saukhyam
Foto 6: Els plataners només donen fruits una vegada, per la qual cosa sovint es tallen després de la collita. Usar la seva fibra per crear els coixinets és una aplicació innovadora del que altrament serien deixalles agrícoles
Foto 7: Un joc de compreses sanitàries reutilitzables Saukhyam, regulars.
Foto 8: Distribució en un poble de Bihar
Foto 9: Joves i dones en un poble de Bengala Occidental celebren Saukhyam

Tienes que aceptar nuestras cookies para poder disfrutar de la mejor experiencia posible en este sitio Web. We use cookies to improve our website and your experience when using it. To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our privacy policy.

  I accept cookies from this site.
EU Cookie Directive Module Information